22 d’abril del 2015

Sant Jordi


Moltes són les llegendes, històries i contes que hem escoltat al llarg dels anys amb protagonistes de dracs i cavallers, però per a molts de nosaltres la més bonica és la Llegenda de Sant Jordi, probablement perquè és la nostra, la de casa.
Prou que ens encarreguem d’explicar-la als més petits i als nous vinguts perquè la facin seva!!

23 d’Abril, diada laborable però més festiva que moltes altres. Diada que omple d’il·lusió, eufòria i alegria les llars catalanes i fa matinar als carrers per omplir-los de roses i llibres.

Diu la llegenda que quan el cavaller Sant Jordi va matar el drac a les terres de Montblanc, de la sang va créixer una rosa vermella que va regalar a la princesa.
Diu la tradició que l’estimat regalarà a l’estimada  Una rosa vermella amb una espiga, una única flor per l’exclusivitat de l’amor, vermella com la sang i una espiga símbol de la fecunditat.

Però... Per què regalem un llibre? Em sembla recordar que el drac no era gaire aficionat a la lectura, però tampoc ho posaré en dubte!
Cap al 1930 hi havia un escriptor valencià que vivia a Catalunya, Vicent Clavel, va tenir la brillant idea de celebrar una festa en honor als llibres per promoure la lectura, després d’alguns canvis de data, finalment es va establir el 23 d’Abril, recordant la mort de Miguel de Cervantes, escriptor de la gran novel.la de cavalleria Don Quijote de la Mancha.

I aquí teniu el perquè de la rosa i el perquè del llibre.

I ara ja sabeu perquè per Sant Jordi, passejaré amb bona companyia pels carrers de la meva ciutat, comprarem el llibre i una rosa, una única rosa ben vermella, amb una espiga i una senyera.

FELIÇ DIADA DE SANT JORDI!!!!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada