27 de gener del 2020

Davant el possible tancament de P3 demanem una resposta conjunta de la comunitat!

Davant la possibilitat del tancament de l'única línia de P3 de l’escola Les Fontetes per al curs 2020/21, l’AFA manifesta preocupació per als efectes que aquesta decisió pot tenir en l’escola (que es vagi buidant lentament), en les famílies amb més fills/es que haurien de portar les seves criatures a escoles diferents, i sobretot en tots els infants de l’escola, que poc a poc anirien perdent companys/es, mestres i oportunitats.

Els arguments principals del possible tancament, des de la perspectiva del Departament d’Educació, són dos: l’excés d’oferta de places respecte a la demanda prevista, a causa de la baixada de natalitat; i la poca quantitat d’infants que es matriculen a l’escola Les Fontetes a principi de curs.

La baixada de natalitat ha anat «justificant» el tancament de vàries línies de P3 en la nostra població, fins que la majoria d’escoles públiques de dues línies han passat a ser d’una sola línia (mentre que això no ha passat a les escoles concertades). Però el tancament del P3 a Les Fontetes representa una situació inèdita: es deixaria l’escola sense cap plaça de P3, ni tan sols per als germans i germanes d’infants ja matriculats! Situació que, segons les previsions demogràfiques, s’estendria aviat a altres escoles del municipi.

Aquesta possibilitat hauria de despertar la preocupació de tota la comunitat educativa de Cerdanyola i de les institucions que en són responsables, ja que la tendència al tancament es fa cada cop més forta i les seves conseqüències cada cop més greus. És per això que creiem necessària i urgent una resposta conjunta i cooperativa de l’Ajuntament i de totes les escoles del municipi.

D’altra banda, l’argument de la poca matrícula de Les Fontetes posa en evidència altres dues qüestions importants: l’alt nivell de segregació escolar del municipi i l’estigma de l’escola. Dos problemes que fan mal al col·legi, al barri, al municipi i a la societat en general, perquè la segregació fa que baixi el nivell educatiu en el conjunt de la comunitat i la discriminació perjudica la cohesió social. Per tant, cal que l’escola, les famílies, el barri i tots els sectors interessats a nivell municipal es posin a treballar per buscar una solució compartida a aquests problemes comuns.

Defensem el P3 de Les Fontetes!
Defensem l'escola pública!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada