17 de març del 2021

Preinscripció escolar. Apostem per l’escola pública de barri!

Apostem per l’escola pública de barri!

Juntament amb la PAC-Plataforma d'AMPAs de Cerdanyola, hem difós aquest comunicat per aconsellar les famílies en el procés de preinscripció.

Durant aquestes setmanes moltes famílies estan buscant un centre educatiu per a les seves criatures. Les escoles s'han posat guapes per obrir les portes i han millorat la informació disponible a la seva pàgina web, preparades a rebre potencials alumnes.

Les famílies tenen necessitats i prioritats diferents, i busquen l'escola que més s'hi adapti.
Des de la PAC- Plataforma d'AMPAs de Cerdanyola, no pretenem entrar en el mèrit de l'elecció del centre educatiu per part de les famílies, però sí que us animem a apostar per dos criteris fonamentals: que l'escola sigui pública, i que sigui del vostre barri. Per què?

Entre els serveis públics que l'Estat i la Generalitat han d'oferir, i que de fet justifica la seva mateixa existència com a entitats públiques i polítiques, l'educació és sense dubte dels més importants. Tots els infants tenen dret a una educació pública, gratuïta, laica i plural, la qual es pot garantir només des del sistema públic. Les escoles públiques acullen tothom, sense cap discriminació; no cobren quotes mensuals; no segreguen l'alumnat per sexe, ni per condicions socials, ni per llengua parlada. A l'escola pública trobem reflectida la nostra societat real, i si volem que els nostres infants s'acostumin a conviure, comunicar, compartir, resoldre conflictes, etcètera amb la resta del món, l'escola pública és el lloc apropiat.
D'altra banda, és a l'escola pública on han d'anar a parar els diners que totes paguem a través dels impostos, i és la que té legitimitat per gastar aquests diners. Apostar per l'escola pública contribueix a evitar el desviament dels nostres diners cap a empreses privades i per tant beneficis particulars.
L'educació pública té força problemes, com també en té la privada. Però escollint l'escola pública podem contribuir a millorar-la des de dins, des de l'interès particular i el col·lectiu, que aquí s'identifiquen i es complementen.

L'escola pública de barri és la que fa possible que l'educació pública estigui a l'abast de tothom. La distribució descentralitzada de les escoles facilita que tots els infants tinguin accés a l'educació, sense complicacions ni despeses de temps i diners per al transport, i per tant també sense contaminació. A més a més, freqüentar l'escola del barri és una gran oportunitat de socialitzar, tant per als infants com per a les seves famílies. Les criatures comparteixen moltes hores de «cole», aprenen juntes, juguen al pati, i després es troben al carrer, al mercat, a la biblioteca o al parc, tot aprofundint unes relacions d'amistat que comencen a l'escola. D'altra banda les famílies ens trobem a l'entrada i a la sortida, ens coneixem, intercanviem saluts, informació, inquietuds, comentaris i somriures; ens reunim i organitzem juntes les festes, les lluites, i altres activitats lúdic-educatives; ens veiem al carrer, a la botiga, a una oficina, i el sol fet de reconèixer-nos i saludar-nos crea un sentit de comunitat que és bàsic per a establir relacions més sòlides i enfortir la cohesió social del barri i del municipi.

L'escola pública no només ofereix educació, sinó que també representa una comunitat de persones que giren i viuen al seu voltant, i que donen vida i alegria al barri. Un barri amb una escola pública és un barri viu, amb un present actiu i un futur esperançador. Apostar per l'escola pública del barri és una manera de defensar un sistema de serveis públics descentralitzats, a l'abast de tothom, més propers i accessibles. I un sistema d'organització de la vida col·lectiva basada en la distribució en el territori, sense aglomeracions ni embotellaments, i en la sostenibilitat, reduint els desplaçaments i fent la vida més fàcil.

Construïm juntes una educació pública i una vida col·lectiva de qualitat:
apostem per l'escola pública del barri!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada